Spela upp en vardag

Att skapa sig en tillvaro som är precis som man drömmer om är någonting som många gärna gör i spelmiljö. Att detta sker i spel som Counter Strike är kanske inte så trovärdigt, men det finns ett flertal andra spel där man kan göra detta. Här handlar det ofta om att utsätta sina karaktärer för vardagliga upplevelser och det absolut mest kända spelet där man gör detta är The Sims. Spelet som tillverkas utav EA Maxis har funnits på marknaden sedan 2000 och har under året kommit att bli ett spel som är populärt bland alla åldrar.

Det finns inget specifikt slutmål med spelet, utan här handlar det det liv som simmarna, det vill säga karaktärerna i spelet, får uppleva. Du som spelare får ta kontrollen över simmarnas vardag och styr deras dagliga aktiviteter, sociala liv och personliga utveckling. En ganska tydlig förklaring utav spelet brukar vara att det är som ett elektroniskt dockskåp, där det är du som bestämmer över allt som sker.

När du ska börja spela kan du antingen välja att skapa en helt ny karaktär, eller spela med någon utav de färdiga familjer som redan finns i spelet. De simmar som du väljer (det kan antingen vara en ensam karaktär eller ett helt hushåll) får sedan flytta in på en tomt där det antingen finns ett färdigt hus, eller en möjlighet för dig att bygga upp ett helt nytt sådant från grunden. Simmarna åldras med tiden och bygger även upp relationer till varandra och andra karaktärer i spelet, samtidigt som de får erfarenhet och lärdom genom olika saker som de gör.

Under åren har det släppts en mängd olika expansionspaket och prylpaket till The Sims, som låter dig få ut mer utav din spelupplevelse. I expansionspaketen handlar det ofta om att det kommer nya platser för dina simmar att uppleva, medans prylpaketen ger dig fler kläder eller möbler att inreda med i ditt hem. Flera kända varumärken har lanserat egna prylpaket där man till exempel kan hitta kläder från H&M samt möbler från IKEA. Även animerade versioner av klassiska möbler som en stringhylla, en specifik känd bil eller ett visst designerplagg kan då och då dyka upp i spelet.